Lehetőségek a saját fogaink megtartására

Járomident kecskeméti kismama és terhesfogászat

Szerző: | 2021.02.08. | Fogak megtartása

Exodontista szemlélet- így hívják azt a nézetet és eljárásmódot, ami évtizedekkel ezelőtt uralkodott a fogászatban: Kifelé minden problémás foggal. Fáj? Nagyon lyukas, vagy letöredezett? –Húzzuk ki! Sok vicc is született ezzel kapcsolatban:

– Hé, mit csinál?! – üvölt a beteg a fogorvosnál. Ez nem a fájós fogam!
– Nyugalom! – nyugtatgatja az orvos – hamarosan arra is sor kerül.

Manapság rengeteg módszer van már saját fogaink megőrzésére, helyreállítására. A gyökérkezeléstől mindenki tart, mert csak rosszat hallott róla. A gyökérkezelés során a beteg fogat érzéstelenítjük és a foggyökér csatornáiból kitisztítjuk az ott lévő fertőzött szöveteket, majd gyökértömő anyaggal feltöltjük. A fogak megtartása fontos szerepet játszik az egész rágó apparátus egészségében. A kihúzott fog közvetve a megmaradt fogak rágóképességére is hatással van, mivel a többi fog bedőlhet a hiány irányába, így egy fog elvesztése nagyon sokrétű hatással bír. 

Ha már hiányzik egy vagy több fog, a fenti ok miatt is érdemes fogpótlást készíttetni. A hídpótlás azt jelenti, hogy a hiányt határoló fogakat lecsiszolja a fogorvos, ezekre lenyomatvétel után kerámia borítású fogmű készül.  A fogpótlások legmodernebb formája az implantáció. Ennek során egy titán csavart ültetnek be az állcsontba, miután pár hónap alatt becsontosodik, felépítmény kerülhet rá, ami olyan szerepet tölt be, mint egy csiszolt eredeti fog: korona kerülhet rá, vagy híd pillére lehet.

Nagyon gyakori a fogak kilazulása. Fontos tudni, hogy ebben az esetben is van kezelési lehetőség. Parodontológiának hívják a fogászatnak azt az ágát, ami kifejezetten a fogágybetegségek kezelésével, mozgó fogak megerősítésével foglalkozik. A szájhigiéniai kezelések azért fontosak (fogkőlevétel, polírozás), mert azzal csökkenthetjük a fogágybetegség kialakulásának kockázatát, plusz kellemes leheletünk, jó érzésünk lesz utána.

A fogakkal kapcsolatban nagyon sok tévhit van. Az egyik: „Belülről romlanak a fogaim, nincs mit tenni.” A fogak mindig kívülről kezdenek el romlani, de sokszor olyan helyen, amit otthon a fürdőszobai tükörben nem tudunk meglátni. Ezért fontos a rendszeres fogorvosi átvizsgálás. A lyukas fogak kezelésére is szuper „űrtechnológiás” megoldások vannak: nanotechnológiával előállított fogszínű tömőanyagok, üvegszállal erősített felépítő csapok és törést csökkentő alaptömések. A mai tömések már nagyon messze járnak a régi amalgám tömésekhez képest, és minden folyamatosan fejlődik tovább. 

A fogak megtartásának szemlélete gyermekkorban is fontos: a tejfogakat is be lehet tömni, szerepük van a maradó fogak helyes előtörésében. Az első maradó őrlőfogakat (a 6 éves korban növő 6-os fog) érdemes barázdazáró anyaggal fedni, hogy ellenállóbb legyen a fogszuvasodással szemben. A legtöbb felnőttnek ez a foga hiányzik, mert régen nem voltak olyan jó fogmegmentő módszerek, mint manapság.

Dr. Járomi Éva 

konzerváló fogászat- fogpótlástan szakorvosa

Ha szeretné, hogy másokhoz is eljusson ez információ, akkor kérjük ossza meg a Facebook gomb megnyomásával! Köszönjük!